OLDTIMER KLUB ZVONIMIR dobio Državnu nagradu za tehničku kulturu Faust Vrančić za 2023.

OLDTIMER KLUB ZVONIMIR – SOLIN  iz Mravinaca osnovan je 2007. Grupa ljubitelja tehničke i industrijske pokretne kulturne baštine na čelu s Borisom Lozićem osnovala je klub i od tada je predsjednik kluba gosp. Boris Lozić.

Već u drugoj godini od osnivanja klub organizira prvi oldtimer auto-moto susret u Solinu, koji je okupio čak 52 automobila i 16 motora starijih od 30 godina iz mnogih krajeva Dalmacije. Bila je to svojevrsna prezentacija rada i djelovanja kluba, ali i značajna prezentacija grada Solina.

Od 2007. godine oltimer auto-moto susreti postaju tradicionalni i prerastaju u međunarodne susrete sa brojnim gostima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke.

Prilikom svakog susreta članovi kluba organiziraju i razgledavanje kulturnih znamenitosti Solina i Splita.

Program traje cijeli dan i u njega su uključeni i mladi iz Solina: djeca predškolskog uzrasta plesne udruge “Solinski bubamarci”, zatim članovi gimnastičkog kluba “Salto” iz Solina te na kraju članice KUD-a “Solinske mažoretkinje”.

Za brojne mještane Mravinaca, Kučina i Solina Oldtimer klub Zvonimir u suradnji s Kulturno umjetničkim društvom organizira i izložbu pokretne tehničke kulturne baštine pod nazivom „Od karića do auta“.

Brojnim gostima udruga je predstavila i članice plesne udruge ‘Solinski bubamarci’, zatim članice plesnog kluba ‘Gita’ i na kraju članice KUD-a ‘Solinske mažoretkinje’.

U brojnim školama Splitsko-dalmatinske županije članovi kluba organiziraju predstavljanje pokretne tehničke kulturne baštine, a nekoliko puta je isto organizirala i u osnovnim školama Solina zajedno s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Solina  i za to su dobili Zahvalnicu.

Udruga sudjeluje na Sajmu mogućnosti gotovo svake godine, a također i na Danima tehničke kulture upoznavajući učenike s oldtimerima i prometnim pravilima koji izazivaju veliki interes učenika. Za svoj uspješan rad udruga i njen predsjednik dobili su brojna priznanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)