Međunarodna izložba inovacija ARCA 2022

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održala se jubilarna 20. međunarodna izložba inovacija ARCA 2022.
Na otvorenju izložbe predstavilo se više od 200 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada. Od industrije do svakodnevice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-up tvrtki iz Hrvatske i svijeta.

Na izložbi su sudjelovali i članovi udruge Dalmatinski inovatori Tesla i u velikoj konkurenciji osvojili tri medalje.
Zlatnim medaljama nagrađena je inovacija „Sigurna zebra“ Ivice Lukača, mag.strojarstva.
Srebrnom medaljom nagrađena je inovacije „Filter vrećice čaja“ Jadrana Pivačića, mag.građevinarstva. ,
te brončanom medaljom inovacija „Ugradbena vaga“ Nenada Mihovilovića.

U sklopu izložbe održala se i tribina pod nazivom: “Digitalna transformacija Hrvatske”, na kojoj se raspravljalo o digitalnoj transformaciji poslovanja i kako ju financirati kroz EU fondove.
Dugogodišnji partner ARCA-e, Državni zavod za intelektualno vlasništvo tradicionalno je održao predavanje na temu „Zaštita intelektualnog vlasništva“ na kojoj se sudionike educiralo o pravima intelektualnog vlasništva koje obuhvaća sustav pravnih instrumenata kojima se uređuje način stjecanja intelektualnog vlasništva i način zaštite od njegovog neovlaštenog korištenja.

Predstavljana je i monografije „ARCA – prvih 20 godina“ kojom se osim tradicije domaćih međunarodnih sajmova obilježilo i 65 godina aktivnog inovatorstva na prostorima Republike Hrvatske, dok se u večernjim satima ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice prezentirala atraktivna muzikalna Teslina zavojnica s audio-vizualnim efektima te munjama koje izbacuje do 3 metra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)