Neumorno do kraja godine

Mnogo se događaja zbilo u zadnjim danima ove godine pa da počnemo od početka.

Prvog dana zime, 21.12. ove godine, u ranim jutarnjim satima konačno je nalivena betonska ploča kao temelj buduće lokacije za smještaj radijske opreme i natjecanja.

Beton je donirao Berica d.o.o. a radove je izvela radna grupa Pleština Bepice.. Pripremu za te radove izvelo je Komunalno društvo Grad iz Supetra a pomoć su pružili i vatrogasci DVD Supetar. Treba napomenuti da su sredstva za ovu akciju osigurana putem Natječaja koje je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije MRRFEU. Ovim se putem ponovno svima zahvaljujemo.

U poslijepodnevnim satima održana je redovna Godišnja skupština radio kluba kojoj je prethodila sjednica Izvršnog odbora. Usvojen je financijski plan i plan rada za 2023. godinu.

Prije domjenka, koji je postao zakon svakoj skupštini podijeljeno je preko 20 diploma i priznanja mladim članovima koji su iste osvojili u posljednja 3 mjeseca ove godine.

Mladi operatori nastavljaju rad na osvajanju posljednje ovogodišnje diplome a to je YOTA 2022 za koju je već odrađen minimalni broj veza ali je odlučeno da se i ove godine pored bronce i srebra osvoji i zlatna.. Finale ovog jedinstvenog natjecanja koje se provlači kroz cijelu godinu održat će se u petak 30. prosinca kada će sudjelovati mladi radioamateri cijelog svijeta.

Osvojena je neobična diploma povodom 100 godišnjice održavanja prve radio amaterske veze između Engleske i Sjeverne Amerike, točnije upravo na današnji dan 24. prosinca 1922. godine. Stanica je bila postavljena u južnom Londonu i imala je snagu svega desetak wata. Ovo je bilo povijesno postignuće amaterske transatlantske komunikacije.

Očekuje se objava radnog materijala za novo natjecanje mladih tehničara na kojem će kao i svake godine do sada nastupiti i naši mladi radio amateri. Najzanimljivije će svakako biti ”lov na lisicu” jer se održava na otvorenom prostoru. No obavezni su i testovi te tehnički uradci iz radio tehnike. Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Tijekom 2022. godine održana su ukupno 32 domaća i svjetska natjecanja a postignuti rezultati su veoma dobri što se vidi iz priložene tablice.

Sva sreća da dolaze zimski školski praznici pa ćemo svi malo predahnuti od ”napornog” rada.

Vidimo se slijedeće godine…i… sretno…..

Tekst i snimke: Ivica Pavišić, 9A2BW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)