Aktivnosti ZTK Splitsko-dalmatinske županije

Zajednica tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije obilježila je sa svojim članicama, Radio klubom „Vidova Gora“ Supetar i Društvom za astronomska proučavanja „ORION“ Makarska, 75 godina djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Radio klub „Vidova Gora“ iz Supetra tiskao je fotomonografiju o radu kluba od 1972. do danas s više od 1200 fotografija iz pedesetogodišnjeg rada svih sekcija kluba na otoku Braču, a Društvo za astronomska proučavanja „ORION“ Makarska provelo je Zimsku astro školu u zvjezdarnici u Makarskoj te pokazalo djeci vrtićke dobi, školarcima i djeci liječenoj od malignih bolesti kako radi teleskop te održalo radionice sa tehničkim pomagalima.

Društvo za astronomska proučavanja „ORION“ Makarska više od 20 godina pridonosi razvoju i ostvarenju temeljnih ciljeva tehničke kulture, a to je rast i razvoj djece i mladih u tehnici. Obilježavanju velikog jubilea 75. godišnjice HZTK je započeo već sa prvim danima 2022. godine u Makarskoj zvjezdarnici, koja je otvorena i uz pomoć Hrvatske zajednice tehničke kulture te ZTK Splitsko-dalmatinske županije, i to na tradicionalnoj Zimskoj astro školi. Četrdesetak djece, raspoređenih u manje grupe zbog pandemije COVID-19, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uživalo je u programu na velikom teleskopu te radionicama sa tehničkim pomagalima. Nakon Zimske škole Društvo je organiziralo redovne posjete vrtića “Pčelica”, Ciciban” i “Dumina Ledina” na kojima su djeca doznala kako radi teleskop, čemu služi kupola te gdje spavaju zvijezde kada je dan, a sve s ciljem da se djeci približe zvijezde i planete. Kako se primicalo proljeće, tako su u zvjezdarnicu počeli pristizati i školarci iz Osnovne škole Stjepana Ivičevića”, OŠ oca Petra Perice iz Makarske, općinskih škola od Brela do Gradca, a u dolascima se istakla OŠ Don Mihovila Pavlinovića iz Podgore koji su doveli djecu i iz područne škole Drašnice. Zvjezdarnicu su posjetila i djeca iz udruge “Sanus” (djeca liječena od malignih bolesti) iz Splita za koju je Društvo „ORION“ održalo višednevni program. U godini obilježavanja 75 godina HZTK Društvo za astronomska proučavanja „ORION“ dobilo je Državnu nagradu tehničke kulture „Faust Vrančić“ za 2021. godinu, a predstavnici Društva imali smo prijem kod gradonačelnika grada Makarske g. Zorana Paunovića.

Radio klub „Vidova Gora“ djeluje na otoku Braču već 50 godina. Osnovne djelatnosti kluba su razvoj i rad primopredajnih sekcija, kako u Supetru, tako i u drugim mjestima otoka Brača. U okviru tih sekcija razvijaju se djelatnosti iz područja radiotehnike, elektronike, informatike, uvode se nove tehnologije rada primjenom digitalnih komunikacija, izrađuju se jednostavne konstrukcije i slično. Udruga okuplja mlade te im pruža kvalitetnu aktivnost za provođenje slobodnog vremena, a oni već godinama osvajaju brojne nagrade na domaćim i stranim natjecanjima. Radio klub je do sada osvojio preko 250 raznih domaćih i svjetskih diploma, priznanja, pohvala, pehara, medalja i plaketa. Najveće među njima je Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“ za izniman doprinos razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja mladih na otoku, naročito na području radioamaterizma i elektronike.
Monografiju Radio kluba „Vidova Gora“ Supetar 1972. – 2022. pripremio je Ivica Pavišić, predsjednik Radio kluba.

Zbog epidemioloških ograničenja povezanih s pandemijom COVID-19, obilježavanje 75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture u organizaciji ZTK Splitsko-dalmatinske županije produženo je iz 2021. u 2022. godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)