Radio Klub “Vidova Gora” – još aktivnosti

Radio amaterske diplome su jedinstven dokaz o radu i postignutim rezultatima u nekom od brojnih europskih i svjetskih natjecanja te je veliko zadovoljstvo kada neka od njih stigne u klub.
No, posebno željena i vrijedna je svakako DXCC diploma koja predstavlja san svakog osobnog operatora i radio kluba. Izdaje je ARRL (American Radio Relay League) i to za odrađenih minimalno 100 zemalja na svijetu a ima ih preko 350.

Naše vrijedne cure Kaja i Mirena uhvatile su se ovog zahtjevnog zadatka i iz hrpe od nekoliko desetaka tisuća primljenih QSL kartica izdvojile preko 200 osvojenih zemalja na svijetu.
Zahtjev je poslan u USA specijalnoj komisiji a diploma je nakon dva mjeseca iščekivanja konačno stigla u Supetar. Učenici petog i šestog razreda OŠ Supetar posjetili su svibnju radne prostorije radio kluba Vidova Gora u želji da se upoznaju s radom, natjecanjima i svim ostalim mogućnostima koje im ova udruga može pružiti.

Tako je kroz male ali dobro uređene prostorije prošlo oko 60 učenika i to u manjim grupama po šest do 10 đaka a za svaku je predsjednik Ivica Pavišić posebno održao kraće predavanje o radijskim komunikacijama, natjecanjima i konstrukcijama koje su najviše zanimale mlade posjetitelje.
Većina njih je izrazila želju za upisom koji obično počinje s početkom školske godine.

Slijedi niz kratkovalnih i UKV natjecanja od kojih navodimo Hrvatski VHF kup, Alpe-Adria 2021, IARU R1, IOTA 2021, Kup Jadrana i 9ACW (Marconi memorial).

Jako nevrijeme koje nas je zadesilo početkom svibnja potpuno nam je uništilo UKV antene, polomilo nosač i oštetilo rotator. Za skorašnja natjecanja trebalo je na brzinu nešto sklepati kako bi se ista održala. Naša ekipa je to uspješno obavila. Do kraja 2021. godine očekuje nas još 5 kratkovalnih DIGI natjecanja. Među najzanimljivijima bit će svakako YOTA (youngsters on the air) u kojem naši članovi redovito postižu vrhunske rezultate.

Konstruktorska sekcija počela je početkom školske godine raditi na projektu koji sadrži nekoliko zanimljivih konstrukcija iz audio tehnike a na čijem se razvoju intenzivno radi.
Trenutno je u pripremi sintetizator zvučnih signala koji će na ekranu osciloskopa prikazati zanimljive oblike tonskih krivulja. Ovu akciju izvode stariji srednjoškolci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)