Radio Klub “Vidova Gora” aktivnosti

Nabavljen je novi PC koji puno pomaže u savladavanju novih digitalnih komunikacija.

Zbog epidemije Corone nije se išlo na županijsko natjecanje ponajprije iz mjera sigurnosti i čuvanja zdravlja svih sudionika. Svakog četvrtka u 20 sati sudjeluje se u aktiviranoj radio mreži za opasnost koju je pokrenuo Hrvatski radio amaterski savez i u kojem sudjeluje cijela Hrvatska.

Naša primopredajna sekcija dobila je nekoliko puta zadatak da bude upravna stanica za cijelu republiku a to su mladi operatori, uz otežane uvjete zbog namjernih ometanja uspješno odradili. U toj mrežu sudjeluje je oko 130 radiostanica iz cijele Hrvatske a prozivanje se vrši po regijama.

Ova akcija odrađena je uz preporučene mjere zaštite i samozaštite,
a pribor za to osigurali su nam supetarski vatrogasci i DCK Brač.

Ožujak će ostati zapamćen po velikom broju primljenih diploma za ranija natjecanja i to :
OPEN UKRAINE DIGI 2020…. prvo mjesto u EU i treće na svijetu
RUS WW PSK 2021 …………… drugo mjesto u EU i drugo na svijetu
BARTG-SPRINT RTTY 2021… prvo mjesto u EU i deseto na svijetu
XE-RTTY 2021……………………..deseto mjesto na svijetu
OK DX RTTY ……………………… prvo mjesto u EU i šesto na svijetu

Osim što je pri kraju tečaj za radioamatere-operatore a ispiti su planirani za petak 16. travnja mladi konstruktori su napravili nekoliko zanimljivih uređaja.
Tako je mladi Ivan Bošnjak izradio praktičnu zujalicu koja je ustvari multi vibrator a koristi je za učenje telegrafije.

Dvije ”starije” operaterke Kaja i Mirena uhvatile su se malo složenijeg uređaja i uz
pomoć svog mentora izradile malen i praktičan ”counter” za potrebe kluba.
To je ustvari mjerač frekvencije a opseg mu seže sve do 2 GHz. Tako će se moći provjeravati i ispitivati ispravnost uređaja bez da se isti otvaraju. Dovoljno je isti približiti uređaju i on odmah očitava njegovu predajnu frekvenciju.
Ni novi član Mario, učenik osmog razreda, nije bio bez posla. Izradio je malen praktičan prijemnik s nekoliko tranzistora za slušanje stanica na srednjem valu.

I pored Korone i strogih epidemioloških mjera održani su ispiti za radio operatora P razreda.
Tako je supetarski radio klub Vidova Gora dobio još dvoje mladih entuzijasta koje tek sada očekuje pravo učenje i rad na uređajima. Red je i kazati tko su novi članovi. Mlađi je Ivan Bošnjak, učenik 5. razreda OŠ Supetar a stariji Mario Mažar učenik 8. razreda iste škole. Oboje su zaljubljenici u radio tehniku i vole prčkati lemilom. Vjerujemo da će bez
problema savladati ovu zaista zanimljivu tehniku i radijske komunikacije.

U međuvremenu su stigle obavijesti o rezultatima nedavnog IGRY RTTY natjecanja a naša je ekipa na čelu s Kajom osvojila 6. mjesto na svijetu… Čestitke…
A za indonezijsko KV natjecanje prije mjesec dana već je stigla krasna diploma i to za osvojeno 101. mjesto u svijetu za koje je ovaj put zaslužna YL Mirena.

Nakon održane elektroničke skupštine radio kluba ”Vidova Gora” na kojoj su usvojeni plan rada i financijski plan za 2021. godinu, izvještaj o radu i postignutim rezultatima u protekloj godini te izvještaj Nadzornog odbora održan je skromni domjenak na kojem je mladim zaslužnim članovima podijeljeno preko 25 diploma za postignute rezultate u europskim i svjetskim natjecanjima.

Usput su novim radio operatorima koji su nedavno položili ispit uručene svjedodžbe i prigodni pokloni u vidu alata za mlade elektroničare kako bi i kod kuće mogli nastaviti s eksperimentiranjem.
Uz novopečene operatore Ivana i Marija zaslužene diplome su dobili Kaja, Mirena , Dominik i Toni koji je kući odnio čak 9 prekrasnih priznanja. Sam radio klub je osvojio čak 29 diploma na proteklim SSB i DIGI natjecanjima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)